Mahe- või tavatoit, selles on küsimus!

Tekst: Teele Teder, toitumisnõustaja

Allikas: COOP Eesti kliendiajakiri Hetk 2016 talvenumber

Laias laastus võib toidupoe kauba jagada kaheks – mahe- ja tavatoiduks. Mahetoit on meile kõige loomuomasem ja seepärast ka tervislikum toit. Küll aga teevad teinekord tänapäeva kaasaegsed toidu kasvatus- ja tootmisviisid mahetoidule silmad ette.

Taimekaitsevahendid
Mahetoodetes pole kunstlikke värv- ega lõhnaaineid, samuti puuduvad nendes pikka säilimist soodustavad ained, mis võivad eriti lastel põhjustada tervisehädasid. Mahetoit ei sisalda organismile kahjulikke tehistaimekaitsevahendite jääke, mis on sagedased tavatoidus. Maailma Terviseorganisatsioon on kuulutanud kõik enam kasutatavad taimekaitsevahendid ohtlikuks. Need võivad mõjutada inimese füsioloogilisi talitlusi, hormoonide eritumise ja põhjustada vähkkasvajaid. Ohustatud on eelkõige vanemad inimesed, kel on elu jooksul organismi juba mitmesuguseid jääkaineid kuhjunud.

Keskkond
Mahetootmine on keskkonnasõbralik, sest on vaba sünteetilistest taimekaitsevahenditest ja mineraalväetistest, mille liigne ja pikaajaline kasutamine reostab mulda ja põhjavett. Tootmises vajalik kasvatatakse ettevõttes kohapeal, näiteks loomakasvatuses sööta. Seda ei impordita teisest maailma otsast.

GMO
Mahetootmisel ja –töötlemisel on keelatud kasutada GMOsid ehk geneetiliselt muundatud organisme. Mahemärki kandvate toodete puhul võib olla kindel, et GMOsid seal pole. Näiteks tavalises sea- ja linnukasvatuses on kasutusel sööt, mille olulisi komponente on soja, kuid ca 80% maailmas kasvatatavast sojast on GMO.

Kontroll
Mahetoidu tootmine ja töötlemine ning turustamine on kontrollitud ja selle üle teevad järelevalvet Põllumajandusamet ning Veterinaar- ja Toiduamet. Mahepõllumajanduse register on avalik ja sinna on kantud kõik mahetootjad ning nende kasvatatavad kultuurid ja loomad. Üks mahetootmise oluline põhimõte on läbipaistvus, mis võimaldab täpselt teada, kust toode pärit on.

Sisaldus
Aga ka mahetoiduga võib olla probleeme. Maheviljeluses lubatud väetisi peab samuti kasutama vastavalt mulla ja taime vajadustele ning vale kasutus on kahjulik nii inimesele kui ka keskkonnale. Näiteks võib probleemne olla lämmastiku liiasus või puudus. Paljud uuringud väidavad ka seda, et vitamiinide ja mineraalainete sisaldus võib tavatoidus olla isegi suurem kui mahetoidus, sest põllukultuure, millest valmib tavatoit, on väetatud.

Agnes Aaliste, näitleja: „Mulle meeldib mõte puhtast toidust!“
Kuna mul on igikestev hormoonakne, otsustasin mõni aeg tagasi hakata tarbima ainult hormoonidevaba toitu. See mõte tundus mulle oluliselt vastuvõetavamana kui näiteks veganlus, mida samuti hormoonakne raviks rakendatakse. Et hoida hormonaalne tasakaal stabiilsena, ei tohiks süüa sisse toitu, mis hormoone sisaldab – kõlab loogilisena. Liha, munad ja piimatooted ostsin sel perioodil ökopoest. Mahemunad olid tõesti kollasemad kui tavalised poemunad. Aga kaks nädalat enne palgapäeva kippus raha otsa saama. Mulle meeldib mõte puhtast toidust ja kui ma teeniksin oma töö eest arvestatavat raha, ostaksin ilmselt oma igapäevatooted ökona. Paraku aga on mahetooted kõrgepalgaliste pärusmaa.
Täna mõtlen, et tatra või makaronide eest ei raatsiks ma kaks eurot rohkem välja käia. Hommikusöögikrõbinate eest, mis on magustatud meega, mitte glükoosisiirupiga, aga küll. Samuti võiks tavalettidel saadaval olla parabeenide- ja sulfaadivabad kosmeetikatooted. Aeg-ajalt ikka ostan ja eelistan mahetooteid. Viimati ostsin mahedana kookoseküpsiseid – kallid, aga imemaitsvad.